Yangın merdiveni imalatında kullanılan malzemeler, mukavemetleri, katkısızlamlıkları ve yangına dayanıklılıkları haysiyetiyle yeğleme edilmektedir. Yaygın malzemeler ortada, sıkı albeni koşullarına ve elementlere uzun süre verilen kalmaya dayanacak şekilde aksiyonlenmiş çelik ve demir bulunur.
Yangın merdivenleri dâhilen ve dışarıdan bünyelabilmekle birlikte daha çok dışarıdan meydana getirilen yangın merdivenleri tercih edilmektedir. Bunun omurga nedeni makam kaybına asıl vermemesi ve elan az maliyetle kârin tamamlanabilmesini sağlamlamasıdır. Temelı binalarda ise yangın merdivenleri binaya bitişik beton merdivenler şeklinde imar edilirken diğerlerinde muahharen ilave edilerek konstrüksiyonlabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına bakarak çeşitli şekillerde özel tasavvur evet da katlanabilir şekilde de tasarlanabilmektedir.
Ne konstrüksiyonlarda yangın merdiveni bulundurulması ile ait zorunluluk strüktürnın özelliklerine nazaran belirlenmektedir. Bunlar arasında yapı yüksekliği, bir kattaki kullanıcı skorsı, bünyenın kullanım klası kabil faktörler koygun olmaktadır.
Yangın ve acil gidiş anlarında çıkış kolu olarak kullanılan Yangın Bapsı aksesuarı Yangın Kapısı Kolu olarak adlandırılır. ürkü Bar olarak da söyleyiş edilen bu grup temelı modellerde düzgülü kapı koluna emsal.
Bir yangın merdiveni tasarlanırken binadaki erkek sayısını aynı anda taşıyabilecek dayanıklılıkta olmalıdır. Kapıların adetsı da insanların çokluğuna göre olanaklı evetğunca arttırılmalıdır.
Bu yüzden özellikle çok birimli şifahane gibi bünyelarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak yürekin, elan çatı tasar çizim halindeyken mimarlar aracılığıyla bu mevzuda içli davranılmalıdır.
Z tipi yangın merdiveni, zikzak yahut "Z" şeklindeki merdiven konfigürasyonuyla karakterize edilen kocaoğlanrt edici bir tasarımdır. Bu tasar çizim, çoğunlukla her seviyede veçhe değdavranıştiren bir sekans açılı iniş ve merdiven ciğererir ve az yahut sıkşavk alanlarda düzlükın randımanlı bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Yangın merdiveni, her çbedel yapı içerisinde kâin insanoğluın ve öteki hayat doluların yangın yahut rastgele bir evgin keyfiyet sırasında hızlı ve güvenli bir şekilde tahliyesinin mimarilmasını sağlayıcı kaçış merdivenidir. Yangın merdivenleri önemli öneme sahip, kuruluşlması mecburi, kuruluşların vazgeçilemez unsurları ortada durum almaktadır.
3-) Yangın merdivenini sahanlığı genlik ve uzunluk olarak merdiven basamaklarının kocaliğinden azca olmamalıdır.
Fevkda alan düz kriterlerin hepsini sağlayıcı binalar mecburi olarak yangın merdiveni kullanmalıdır.
Bu tür yangın merdiveninin temel özelliği kompakt ve yerden kullanım sağlayan tasarımıdır. Kullanılmadığında merdiven rabıtalı bir şekilde yoldan uzakta saklanır ve bu da onu sınırlı alana ehil binalar veya bedii dertların bir faktör evetğu binalar derunin oranlı hale getirir.
Yangın Çıkış Kapısı yangın ve benzeri müstacel durumlarda insanoğluın dışarıya en hızlı halde tahliyesini sağlayıcı bapya maruz isimdir.
Ayrıca, ivedili çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu baplar, şayan şekilde konumlandırıldığında hızlı tahliyeleri destekler.
Yanmaz metaller kullanılarak üretilen Yangın Bapları konsantre insanoğlu topluluklarının dolaştığı, konakladığı, Yangın Kapısı toplantı veya dinlenme yaptığı koskocaman binalarda ve hastanelerde yönetmelik gereği zorunlu olarak kullanılmalıdır.